Flotte båtar på Vervadagane i Sagvåg

Vervadagane 2014 var 30. august og 31. august, og det var på Jensaneset i Sagvåg på Stord, det gå gjekk føre seg.

Elevar frå Sagvåg skulen har tidlegare år vore med på Vervadagen og fortel sjølv: På ”vervadagen”, som er kvart år i slutten av august, blir dei gamle maskinene teke i bruk. I smia er det smedar i full aktivitet. Den heilt spesielle oppgangssaga blir nytta til å saga opp tømmer. Bekgryta spreier lukt over delar av området og ”steamaren” blir nytta til å varma opp skipsplankar. Ein kan og sjå korleis ”naglafresen” lagar naglane som blei nytta i tusental til eit nybygg. Ved kaien ligg det båtar, fleire har historisk tilknytning til verven. Det finst og enno arbeidarar som har eit langt yrkesliv ved verven bak seg, og som kan fortelja om livet der. I eit av bygga blir det enno bygd færingar på hobbybasis. Det gjev og eit unikt høve til å sjå og læra det grunnleggande ved båtbygging. 

Dagleg leiar i Kystsogevekene har sjølv hatt gleda av å vere med på Vervadagane ved fleire høve, og kan slutte seg til elevane sine skildringar av stemninga og opplevingane av Vervadagane som vi fekk med oss laurdagen av også i år. Det var stor stas for minsteguten å få komme ombord i den store Redningsskøyta og snakke med mannskapet ombord, og at den Eliasbåten hadde meldt avbud vart flott kompensert med besøk av den artige litle farkosten Brit Besto som ein grei bestefar hadde bygd til barnebarnet, og gjeve namn etter bestemora – stor stas og eit artig syn i vågen mellom dei større båtane.

Avisa Sunnhordland har også laga ein reportasje frå årets vervadagar, med utgangspunkt i keramikaren som kjem hele vegen Frå Sandnes til Vervadagane for å selgje varene sine, og for å få med seg den flotte dagen. Vi hadde ikkje høve til å vere med begge dagar, men søndag med Vervagudsteneste er også omtala i Bydelsbloggen for Sagvåg.

På Jensanest er det eit levande båtbyggarmiljøet som har lang historie bak seg. Det hadde vore bygd båtar på staden i lang tid alt då Ottesen Skibsbyggeri etablerte seg på Jensaneset i 1825. Verksemda hald fram like til ut på 1960-talet. Då gjekk dei over til skipsreparasjonar, til ut på 1980-talet.

I dag er det framleis et vanleg syn å sjå båtar av ulikt slag ligge på slippar, i hallar, på land og ved kai, ei mengde båtar som er under reparasjon. Båtbyggarmiljøet er haldt i hevd av Skipstømraren som «… restaurerer, gjenoppbygger, innreder, skifter, utbedrer og bygger  nytt, kort sagt alt som har med en trebåt å gjøre samt alt som har noe med tre å gjøre ombord på en båt». Lista er lang over kjente og ukjente båter som har vore innom for reparasjonar hos Skipstømraren.

Sagvågen Kystlag er også viktig del av kystmiljøet på Jensaneset, og har sidan dei etablerte seg i 1993 vore ein viktig forkjempar for og drivkraft for kystkultur i Sagvåg. Det er også svært hyggeleg at dei vart heidra med Kulturprisen i Stord for arbeidet sitt med kystkulturen.  Dei driv dei med båtbyggingskurs, omvising for skuleklassar og andre grupper. Dei vøler gamle båtmotorar og har sett i stand og tatt i bruk oppgangssaga. Vervadagane på Jensaneset er kanskje det viktigaste utstillingsvindauga for å visa kva den lokale kystkulturen er, og dei to siste dagane i august var det igjen tid for Vervadagane. At det er mykje flott båtar å sjå på Jensaneset er det liten tvil om, her kan fotografar boltre seg i skuteliner og vakre detaljar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s