Kort fra Kystsogedagane i Meland

Kystsogedagane i Meland arrangeres på og ved den gamle dampskipskaien på Holmeknappen som ligger i Herdlafjorden. Dette gir arrangørene et særlig fortrinn i forhold til en av helgens faste hovedattraksjoner, nemlig Hurtigruten, siden den etter fast rute passerer i løpet av arrangementet. Det er stas når det svære hurtigruteskipet legger om kursen i retning av kaien. Ikke langt fra land stanset på lørdag Kong Harald opp og hilste på gamle Oster og Vestgar som lå til kai ved Knappen.

Tre generasjoner båter møtes, dampbåten Oster, fjordbussen Vestgar og hurtigruteskipet Kong Harald. Sånt blir det masse lyd av!

Det var skikkelig regn og ruskevær på lørdag, men likevel en god del mennesker som hadde kommet for å ta del i Kystsogedagane. Her var det salgsboder, kafetelt, aktiviteter og underholdning fra scenen på kaien hele dagen og helgen. Her er også kommet en liten butikk som har åpent ellers i året også – Knappen Handleri som blant annet selger romantisk og rustikk interiør og gammeldags drops og såpe.

På Holmeknappen er det utstillinger i tre ulike lokaler:

Galleri Rustica er en ombygd løe som både viser kunst av profesjonelle og amatører, og som i tillegg brukes som konsert- og selskapslokale. På lørdag hadde de utstillingsåpning av «Konkrete abstrakter fra Holsnøy – samtid og fortid». Fotoutstilling med Eilif Stene. Bildene er en blanding av nye og gamle, med hovedvekt på motiv fra Fløksand.

Sjøhuset som til vanlig er museum blir under Kystsogedaganane også benyttet som utstillingslokale. I år fikk vi se fisker, havfruer og annen keramikk laget av Liv Sundal.

I Holmestova fra 1551, en av Nordhordland sine eldste bygninger pleier det også å være utstilling. I år var det tegneren Kåre Eikeland som viste frem noen av bildene sine. Han er avistegner og har dessuten illustrert en rekke bøker om strilakulturen og Spøt-Olina.

På lørdagskvelden legger DS Oster ut på en fjordtur, der hun går  oppom 14 gamle damskipskaiene som hadde anløp i Herdlafjorden etter en rute fra 1934. Ombord er det musikk, rekebord og trivelig lag.

Søndagen hadde jeg ikke anledning til å være med, men da var friluftsgudstjeneste, utdeling av kulturprisen i Meland kommune – Kulturrosa. Det var også konsert med Kristin Skauge med band, og dessuten viste de Øyvind Sandberg sin Amandaprisbelønte film Folk ved fjorden i det gamle Ishuset på kaien.

Se mer om Sjøhuset og Holmestova fra Kulturhistorisk vegbok – Hordaland 

Se også de humoristiske filmene Færingen, Fisketur og Holmestova laget av Bussogmedia før Kystsogedagane i Meland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s