På ramnens dag – kveldstur til Skjerjehamn

Jammen ble ikke en tur til Skjerjehamn og Gulen! Det musikkdramatiske stykket På ramnens dag så spennende ut, og var noe jeg ønsket å få med meg. Turen gikk sjøveien med skjærgårdsjeep, for da er også Skjerjehamn innen rekkevidde på en kveld.

På ramnens dag har den historiske ulykkesdagn 11. mars i 1822 som bakteppe for å fortelle om kystarbeiderens livsvilkår. Denne dagen som også kalles Den galne måndagen gikk det tapt hundrevis av menneskeliv i et uventet uvær. På ramens dag tok også for seg et tre trekantdrama med væreierdatteren, en ugift mor og en dyktig fisker som alle forsøker å fri seg fra den mektige væreierens lenker.

Det var et imponerende antall skuespillere i sving, nær 50 i tallet, og sikkert minst like mange andre involverte parter i arrangementet, som vakter, med sminke, kostymer, scenerigg, musikk, lys og all annet.

Handelstaden Skjerjehamn var en flott arena for spelet. Når scenografien også inkluderte den staselige Bakkejekta som stornotbåten, og mange mindre robåter var i aktiv bruk i stykket, var dette en flott ramme rundt det mer romantiske dramaet som utspilte seg på den nærmeste scenen. Stormen ble illustrert med vrakgods og forliste menn som karret seg opp på et skjær, og mestertyven Gjest Baardsen som satt i arresten på Byrknes, gjorde en helteinnsats for å redde de skipsbrudne.

På ramnens dag var en underholdende og hyggelig stund i sommerkvelden blant myggen. Mest av alt sto det respekt av det store apparat som hadde fått det hele i sving og gjennomførte på en god måte.

Se mer om På ramnens dag

Arrangementet var med i kystkulturmønstringen www.kystsogevekene.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s