Engevik i Fusa

Engevik Gaard og Engevikhavn i Fusa er flotte områder som jeg tidligere ikke har vært så kjent med, i går ble det en ordning på det, da Kystsogevekene var på tur.

Engevik gaard er en embetsgård fra 1700- tallet, anlagt som offisersgård av oberstløytnant Christian Wilhelm Segelcke i 1723. Han bosatte seg her da han var sjef over det nordre Søndhordlehnsk Compagnie.

I dag drives Engevik Gaard som selskapslokaler. Engevik Gaard har også blitt tildelt kvalitetsmerket Olavsrosa som vitner om at innehavarar har en sterk profil i formidling av norsk kulturarv. Olavsrosa stiller høye krav til produktkvalitet og vedlikehold av denne kvaliteten. Engevik Gaard har søndagsåpent i sommerhalvåret og har også selskapslokaler til leie. Det er 8. generasjon som bor og driver denne embetsmannsgården. Familien bor på gården og driver med gardsdrift og gardsturisme, de tilbyr lokale spesialiteter i tillegg til pub med alle rettigheter og treff for blåturer, vennelag, bryllup mm.  Se mer om Engevik Gaard

Vi hadde møte i ett av selskapslokalene på gården, Borgstova, en trivelig stue som før var røykstove, og de gamle tømmerveggene og interiøret gav en fin stemning når vi diskuterte arrangemet som kan bli del av årets kystsogeveker. Etter møtet fikk vi en kort omvisning på gården, i eldhus, stabbur og puben i sjøhuset på kaien. Her kan det bli mye spennende å oppleve til høsten under Kystsogevekene.

Vi var også en tur for å se på Engevikhavn, som også har en rik kulturhistorie å vise til. Hundre år etter den militære sjefsgården var etablert, vokste det frem en handels- og gjestgiversted på en parsell som ble kalt Engevikhavn.  Her var både butikk, bakeri, satlebuer og nothus. Stedet hadde sitt høydepunkt på midten av 1800-tallet, da kunne det være opp til 50 mennesker som jobbet her i sildesesongen i de rike sildefisket i Sævareidfjorden.

I dag er det stille på Engevikhavn, og den store bygningsmassen vitner om liv og røre. Dette anlegget har vært i familien Meidells eie i generasjoner. Engevikhavn er privat eid, og normalt sett ikke tilgjengelig for publikum. Til høsten kan vi kanskje under Kystsogevekene få lov til komme ned på havnen og inn i noen av det mangfoldige bygningsmassen.

Eierene av begge anleggene har gjort en imponerende innsats i de store bygningsmassene.  Se mer om historen til Engevik gård  og Engevikhamn, begge fra nettstedet i Grind, Kulturhistorisk Vegbok Hordaland.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s