Ombord i D/S Hestmanden

Daglig leder har vært på interessant seminar i Kristiansand. På programmet sto også en tur ombord i D/S Hestmanden. Dette har jeg gledet meg til!

Hestmanden har gått igjennom en omfattende og tidkrevende restaurering, og ble ferdigstilt fra Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i høst. Skipet ble døpt på ny av Hans Majestet Kong Harald i november og overlevert til Stiftelsen Arkivet. Skipet er ferdig restaurert, og skal nå fylles med utstillinger og formidlingsoppgaver.

Det er alltid spennende å komme ombord i en gammel båt som har mye historie. Vi fikk omvisning fikk og høre litt av historien. Båten er nyrestaurert for henimot 100 millioner kroner, men fortsatt gjenstår det en del arbeid og ikke minst penger for at den skal være i stand til å formidle historie, slik den er ment.

Stortinget har gitt D/S Hestmanden status som krigsminne, og lasteområdene på skipet skal brukes som nasjonalt museum over de norske krigsseilerne innsats under andre verdenskrig. Stiftelsen Arkivet har fått ansvaret for driften av det nasjonale krigsseilermuseet som skal komme ombord på fartøyet.

Hestmanden gled ny ut fra beddingen til Laxevaag Maskin og stålskibsbyggeri i Bergen i 1911, og var topp moderne dampdrevet frakte- og passasjerskip som gikk for Vesterålens Dampskipsselskap i kystgodslinjen fra Bergen til Kirkenes. Da første verdenskrig startet ble skipet utleid til britiske myndigheter, og gikk med britisk mannskap i britiske farvann, og dessuten i konvoifart på blant annet Frankrike og Arkhangelsk i Russland. Skipet var blant de heldige som slapp unna uten store skader eller tap i krigsårene.

I mellomkrigstiden ble skipet satt i kystgodslinjen fra Oslo til Kirkenes. Da andre verdenskrig brøt ut var Hestmanden på vei nordover, og slapp derfor unna tysk kontroll. Etter en tid i arbeid for den norske marinen ble Hestmanden, sammen med andre handelsskip som ikke var i tysk-kontrollert farvann beordret til Storbritannia, og ble underlagt Nortraships sin kontroll resten av krigen, for det meste i konvoifart. Også denne krigen slapp Hestmanden unna med bare mindre skader. På grunn av sin innsats i begge verdenskrigene er Hestmanden valgt som krigsminnesmerke over krigsseilerne.

Les mer om Hestmanden på Wikipedia

Se Stiftelsen Arkivet sin egen film om Hestmanden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s