Austevoll sin Sweetheart

Det var et gledelig og overraskende syn som møtte meg da jeg kom til Bekkjarvik og så tre mørke master reise seg, hvilken skute kunne nå dette være? Det store mørke skroget med en bred hvit stripe lyste mot meg i regnet. Sweatheart fikk jeg vite navnet var, og båten var fra 1885, og det demret. Jeg hadde hørt om det, men måtte finne ut mer: 3. november 2011 kom Sweetheart tilbake til Austevoll, etter år på utenlandske hender. Hvem er Sweetheart og hvorfor hører hun hjemme i Bekkjarvik? Dette må undersøkes!

Slik skipet fremstår i dag med tre høye master, med gaffelsegl på mestan- og stormasten og råsegl på fokkmasten kan svensk wikipedia kan fortelle meg at hun er en barkentin, eller et skonnertskip. Slik har det ikke alltid vært. Videre søk på nettet forteller at hun var bygget i Essex, England, opprinnelig som damp sildelogger for fiskeri i farvannet rundt Island. Andre steder er det oppgitt at hun opprinnelig ble bygget som damptråler i 1885, og hadde navnet Sweetheart.

Skipet var en periode på islandske hender før det i kom til Norge og Stavanger og ble gitt navnet Gardar i 1911, ti år seinder ble hun igjen solgt til Island og så tilbake til Stavanger. I 1929 ble Andr. Halsen fra Bekkjarvik medeier i Gardar. I 1948 overtok K. Halstensen AS skipet og fikk det bygget om fra damp til diesel. De neste tiårene ble skipet forlenget, først 5 meter, så ytterligere 3 meter. Halstensen hadde Gardar hele 48 år og den ble en av de mest kjente snurperene på sildefeltene. Her har jeg funnet et bilde av henne i sin velmaktsdager som fiskebåt.

I 1973 ble Kristoffer Aase medeier i båten, og den ble omdøpt til Hordatrål, og fisket videre i tre år før den nye eieren gikk konkurs. Båten ble overtatt av Ølen Skipsindustri, og ble liggede i opplag like frem til 1985 da ble den solgt til Tyskland. I 1987 kom den tilbake til Ølen for å bli forkortet til opprinnelige dimensjoner og ombygget til seilskute, som barkentin, og seilte hun mest i Østersjøen. Den skiftet igjen navn, nå til Störtebeker, da den fikk tyske og nederlandske eiere. Siden 2009 lå hun i Flensburg som restaurantskip, før hun altså nå i november 2011 kom tilbake til Bekkjarvik.

Det blir spennende å følge med på Sweetheart sitt videre liv base i Austevoll og Bekkjarvik, etter en årrekke i utlendighet. 

Kilder:

Denne trådenSTP Møtestedet for transportinteresserte på nettet. Her finnes egne forum for Skipsfart, Ferger med mer.

Her er også informasjon http://www.schiffsspotter.de/Barkentinen/Barkentine_Stoertebeker.htm

 I tillegg fant jeg opplysninger på Tall Ships’ Fan http://www.tallship-fan.de/index_e.htm etter søk på Störtebaker.

 Det er litt frem og tilbake om hun er bygget med eller uten motor, og seilentusiastene vil trekke frem av hun opprinnelig er bygget for seil. Andre vil hevde av hun er bygget opprinnelig som damptråler.

Kom gjerne med kommentarer om du vet mer om denne båten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s