Nytt Economuseum med glasskunst

Stine Hoff Kunstglass ble offisielt åpnet 1. desember som Bergens første Economusee.

Stine Hoff Kunstglass har alt mange år bak seg, og Stine Hoff etablerte sammen med to venninner Bergens første glassverksted alt i 1992. Nå trer imidlertid bedriften inn i nettverket av Economuseer. Målet med Economusée er å markedsføre og holde liv i tradisjonelle håndverksfag og ta vare på håndbåren kunnskap. En virksomhet som blir et Economusée, åpner dørene for publikum og byr på en lærerik og interessant opplevelse.

I verkstedet kan en se selve arbeidsprosessen der glass, vaser og engler bli til. Gjennom plakater med tekst og bilder får vi fortalt glassets historie. Her er beskrivelser av de ulike verktøyene som håndverkeren bruker for å trylle frem vakre former. Mange at verktøyene er er bortimot uforandret siden glasskunsten ble oppdaget. I tillegg kan en få høre glasskunstneren selv fortelle om arbeidet sitt, om prosessen og historien.

På åpningsdagen fikk vi se den ene av lærlingane lage en engel, og Stine Hoff selv fortalte og forklarte hva vi så, hvorfor og hvordan prosessene gjøres for å ta hensynt til materialet, temperaturen og ønsket form. Det er fascinerende og spennende å  få innblikk i dette håndverket som krever at utøveren er rask, men rolig, bestemt, men forsiktig.

Leder av kultur- og ressursutvalget i Hordaland fylkeskommune, Anne-Beth Njærheim sto for selve åpningen, da hun etter velvalgte ord, selv fikk prøve håndverket og blåse en glasskule til den sprakk som en salutt. Lisbeth Iversen, byråd for sosial og områdesatsing  i Bergen kommune har fulgt prosessen helt fra utvelgingen av bedriften som kandidat til nettverket, og var også med på åpningen. Leder av den internasjonale styringsgruppen for Economusée-prosjektet, Helge Andre Njaastad fortalte om det internasjonale samarbeidet og fremtidig utvikling.

Dette er det femte Economusée i Norge. Fire av disse er i Hordaland, og et i Sogn og Fjordane; Aurlandskoen i Aurland, Oselvarverkstaden på Osøyri, Fjordtønna i Tysse og Treskjærertunet på Voss.

Et Economumsée viser produksjon, design og opplevelse i seks steg; i resepsjonen blir håndverket og håndverkerne presentert. I produksjonslokalet får vi se håndverkerne i arbeid. I utstillingsområdet får vi historien bak produksjon og design. I dokumentasjonsdelen kan man lære mer om faget og se håndverkslitteratur, og til slutt er det en butikk med salg av produktene.

Idéen til Economusée kommer fra Canada der konseptet er solid utprøvd med et levende nettverk av mer enn 50 slike virksomheter. EU har satset på å bygge opp et lignende nettverk i Europa der Terje Inderhaug i Hordaland fylkeskommune er prosjektleder og Helge Andre Njaastad er leder av den internasjonale styringsgruppen for prosjektet.

Stine Hoff Kunstglass ligger på Hop, i Øvre Hopsnesveg 2 i Bergen. www.stinehoff.no

Se mer om economusee.no

Én tanke om “Nytt Economuseum med glasskunst”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s