Bokkafeen i Eknesvågen

Under Kystsogevekene 2011 åpnet Eknesvågens venner en ny utstilling om kystkultur på Kystsogevekene sin første søndag. I tillegg hadde de en imponerende foredragsrekke med med nytt foredrag hver søndag, seks søndager på rad. Jeg hadde ikke anledning til å være med på alle sammen, men ønsket å få med meg ett av foredragene. Tilfeldighetene gjorde at både daglig leder og styreleder i Stiftinga Kystsogevekene møttes i bokkafeen på kaien i Eknesvågen.

Bokkafeen i Eknesvågen er åpen hver søndag nesten hele året, og de har mange aktiviteter for seg. Blant annet har de nettopp hatt et kurs i å reise grindbygg. I bokkafeen er det over 3000 bøker som kan kjøpes for en billig penge, de tar også imot bøker – her er det mulighet for å komme over mye spennende lesestoff.

Tema for siste foredrag i rekken, var Sandfarten – et utdøyande yrke, og Odd Helland fortalte om før i tiden da Osterfjorden stadig hadde båter som kom eller gikk. Det var ikke alltid like gode tider for handlende med sand og det var dårlige priser, og konkurranse både om å få kjøpt billig sand fra sandeiere, og å bli kvitt lasten i Bergen.  Det kunne være harde tider, med konkurranse, lave priser og dårlige lønner. Med seg hadde Helland en avskrift av Ostefjordens Fartøyforening sin protokoll for årene 1915-1925.

En kvinne blant tilhørerende kunne etterpå fortelle om et godt liv i sandfarten, hun og barna hadde vært med på båten og reist kysten rundt og levert sand sammen med mann og svigerfar. Det var reiser, opplevelser og impulser som en ikke ellers hadde hjemme i bygden. Da barna begynte på skolen tok tiden på sjøen slutt for henne og de små.

Handel med sand gikk i bølger, og hadde et oppsving etter brannen i Bergen i 1916, da kom nye brannforskrifter og murhus, noe som gav stor etterspørsel etter sand. På det meste var det opp mot 50 båter i fjorden. I dag er sandfarten et utdøende yrke, og det er kun en båt hjemmehørende i fjorden igjen.

 

 

Singel og sand, singel og sand… en kjent låt som også beskriver litt av livet i sandfarten. Her har jeg funnet en versjon med Ausekarane med bilder fra Stamnes

Se nettsidene til Eknesvågens venner –  Båten frå byd’n 

2 tanker om “Bokkafeen i Eknesvågen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s