Skjulte skatter – spor i landskapet i hele kystregionen

Søndag 11. september er Kulturminnedagen og mange skatter i kystregionen vår blir trukket frem:

I Austrheim er husmannsplassen – Torvneset, med klipping av sau, hesjing, skjering av ålegras, tang og tare som får liv. Haakon Aase forteller om jordkjelleren.

I Hillesvåg i Lindås er det Spor i naturen som knytter seg husflid, sanking av planter til farging og plantefarging som får oppmerksomhet.

Havråtunet på Osterøy er i seg selv er en skatt, og et viktig spor i landskapet etter eldre driftsformer og samliv. Her blir det omvisning i tunet. Osterøy har imidlertid også mange andre skjulte skattar og spor i landskapet som de vil vise frem. Det blir kulturhistorisk vandring på Raknes, der de starter ved mjølkerampa og går den gamle sjøvegen, eller i Lonevåg, der de skal gå den gamle kirkeveien fra Flatevad til Gjerstad.

I Strusshamn tar Erling Virkesdal folk med seg på historisk vandring langs gammel kirkevei i Strusshamn, og de starter ved Hans N. Haugemonumentet.

Kystmuseet i Ovågen i Øygarden viser historiske filmer og forteller om ulike kulturminner og hvor man kan gå ut i landskapet for å finne dem.

I Vargavågen ved Halhjem i Os er det mange kulturminner, fra helleristningar til kleberbrudd og Ole Mikael Olsen Ramsøy fra Hordamuseet loser folk gjennom historien til «De første osingene”. Her kan en også ta en rotur til vargahola.

På Skorpo skole på Tysnes vil en kunne høre om Ballastrøysar og handel over havet, når Mikal Heldal tar et tilbakeblikk på handelen over havet mellom folk på Shetland/Orknøyane og Vestlandet i farne tider.

Bronsealdergravrøysa på Huglo i Stord er et 3000 år gammelt spor i landskapet som den siste tiden er blitt ryddet frem fra kratt og skog. På kulturminnedagen blir det både foredrag om bronsealderen, tur til gravrøysen og ikkje minst en mulighet til å møte barn i bronsealderklesdrakter, opptatt av forskjellige forhistoriske aktiviteter.

I Sveio er det funnet en fantastisk gullring fra bronsealderen som lå skjult i jorden i flere tusen år. På søndag vil en se etter spor i landskapet på Vikse og se etter folket som hadde Gullringen, etter Smørsundkjerringa og etter Ramnaflòke.

Se om alle arrangementene og flere til på www.kystsogevekene.no

Hva er historien bak dette sporet, mon tro?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s