Rapport fra Mjøsdalsdagane på Osterøy

Lørdag og søndag var det Mjøsdalsdagane på Osterøy, vi fikk med oss bare søndagen. Lørdag hadde det vært masse aktiviteter, konkurranser, prat og underholdning.

Søndagen ble innledet med tur i Kossdalen der de hadde utforsket Markakunstløypa ispedd litt historikk og lokalhistorie. Da vi ankom kaien i Mjøsvågen begynte folk å komme tilbake fra søndagsturen. Kafèen, Galleriet, Galleributikken, Treskoverkstaden og Retroloftet hadde sesongavslutning denne søndagen.

På Retroloftet var det salg av retroklær fra både 1900-tallet, med mye morsomt og stilig 1960- og 70-tallsklær.  Dagen før hadde det vært mannekengoppvisning i retroklærene, dette fikk vi dessverre ikke med oss, men her var mye artig og flott. Et bord bugnet av planter og stauder til å plantes ut. Her fikk vi tak i jordskokk, så nå skal det lages jernaldermat. På veggene hang det bilder og trykk, og i noen hyller var det gammelt porselen og leker. 

I bakkant av naust- og verkstedsrekken står det en tidligere landhandel som er omgjort til galleri og utsalg. Her kunne vi se bilder av Tove Veidug, det var både tegning, maleri og skulptur. På loftet i galleriet  var det utsalg av kunst og redesign.

I naustrekken var det Treskoverkstad med utstilling av treskoene slik de var da verkstedet ble avviklet på 1950-tallet, men også med produksjon av nye tresko. Maskineriet er flittig i bruk og holdes godt vedlike. Her kunne det handles, og vi ble lykkelige eiere av et nytt par med tresko, tjæresvarte i størrelse 10 3/4.  

Kafeen i Mjøsvågen ligger i enda ett av naustene. Her ble det holdt en markering av den Nasjonale minnedagen for 22. juli. Etterpå var det trekkspillmusikk og vaffelsalg. På veggene i naustet var det en flott utstilling av foto på lerret.

Hele kulturmiljøet i Mjøsvågen er vernet, og det blir tatt vare på med stolthet av Vener av Mjøsvågen. De forteller selv:

I Mjøsvågen står minna på rekke og rad rundt heile den lune vågen. Her er kisteverkstader, smier, treskofabrikk, metallstøyperi, møbelfabrikk og dampskipskai med restar etter eit meieri. Det har også vore røykeri, skraphandel, fargeri, ullskoproduksjon, knottproduksjon, strømpefabrikk og meir til – eit eventyr av tiltakslyst og skaparglede gjennom generasjonar».

Ta turen selv, se og opplev denne flotte plassen. Se mer på mjøsvågen.no her er også oversikt over kommende aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s