Rapport fra Kulturvandring på Fedje

Lørdag tok vi turen til Fedje og Kulturvandring i Landsbyen i havet.

Vi gikk dessverre glipp av selve åpningen i Kvalutsalget på kaien, men kom tidsnok til en eksotisk smaksprøve og fortelling i Pernillekafeen. Her ble det servert kvalhjertegryte, og kokken hadde nok rett når han sa at dette nok var eneste stedet i her til lands hvor det denne dagen ble servert noe så ekslusivt – dette er ikke hverdagskost nå til dags. Kvalkjøttgryte er i seg selv en fantastisk rett som Pernillekafeen har på menyen, men at selve hjertet kan være utgangspunkt og råvare for en egen matrett var spennende.

Kvalfangerene på kvalskuten Olavson inviterte tidligere i sommer kokken på Pernillekafeen med seg på en tur ut på kvalfangst. Det var spennende å få se bilder rullende på flatskjerm mens kokken fortalte om turen og fangsten. De var ute på Trollfeltet og fanget en 7 m lang vågekval, hjertet som det ble kokt gryte av veide ca 30 kg. Det var mye jobb å rense frem kjøttet fra årer og blodkar. Resultatet ble en deilig kvalhjertegryte. Se mer bilder og om kvalkjøttet på www.fedjekval.no

Neste post på vår kulturvandring gikk til åpen dag på Fedje Trafikkstasjon. Her fikk vi gå inn i selve stasjone, og på vei opp trappene til kontrolltårnet passerte vi lugarene, og vi forsto at vi var i et virkelig maritimt miljø. Vel opp på høyest punkt på Fedje hadde vi så god utsikt som det var mulig å få på denne regntunge og gråe dagen. På store skjermer så vi kart og radarbilder, og ungene fikk lov til å styre et kamere for å zoome inn på båter ute i horisonten eller i fjæresteinene.

Det var også mulig å gå ut i selve tårnet, og her fikk vi overblikk over Landsbyen ved havet, og fikk virkelig se at øysamfunnet arter seg som en landsby med kirken som troner i midten, og bebyggelsen elles rom klynger seg sammen omkring. Herfra kunne vi også se Kræmmerholmen, det gamle handestedet fra 1600-tallet.

Neste stopp for oss var nærbutikken på Fedje, og vi skulle gjerne fått med oss konserten The Emeral Isles med Marianne Juvik Sæbø som skule være i kirken, men med to utålmodige små gutter på slep var det ikke sjanse til å få hverken denne eller basaren med seg. På vei tilbake til fergekaien så vi det strømmet til folk fra alle kanter, og det ventet nok dem en flott konsert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s