Kalkbrenning på Tysnes

Tysnes Sogelag hadde på årets siste Kystsogedag et arrangement med foredrag om kalkbrenning, og tur til to kalkovner på Skorpo og i Flakkavågen. Det var god oppslutning om arrangementet som startet i Skorpo gamle skole.

De fremmøtte benket seg i det gamle skolehuset på Skorpo, og det var ganske så fullsatt sal i det lille klasserommet. Om rammene rundt arrangementet var preget av gamle dager, og tema kalkovner og kalkbrenning før i tiden, var presentasjonen high-tech. Mikal Heldal hadde et innlegg om kalktyper og molekyler. Han viste bilder av kalk tatt gjennom mikroskop, og vi fikk se mange, vakre og forunderlige former. Han fortalte alger og om dannelsen av kalk.

Olav Skjellvik fortalte historen om kalkovner og brenning i området, og fortalte om de to ovnene vi etterpå skulle ut og se. Den ene er ein enkelt kalkbrenningsovn som ikke er av blant de eldste, men den er godt bevart. Den andre ovnen er på Flakka hvor de drev industriell kalkbrenning, og ovnen er langt større enn de eldre. Olav Skjellvik har skrevet en artikkel om kalkbrenning, denne ligger på Tysnes Sogelag sine nettsider.

Vi hadde en flott og lærerik tur til kalkovnene, og praten gikk løst og ledig i hyggelig selskap – solen skinte til og med i perioder. Dette  var en flott avrunding av årets Kystsogeveker for min del.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

www.tysnes-sogelag.no

Kultur og kalk på Skorpo Artikkel i Sunnhordland 

Tysningsingen skriv God oppslutning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s