The Shetland Bus – Konsert på Nordsjøfartmuseet

Vestkystfestivalen ble tradisjonen tro, avrundet med konsert på Nordsjøfartmuseet. Konserten The Shetland Bus, eller Escape er forestilling som veksler mellom musikk og den sterke fortellingen om Jan Baalsrud fra 2. verdenskrig. 

Nordsjøfartmuseet formidler historien om Nordsjøfarten og Shetlandsbussene

Søstrene Jenna og Bethanny Reid er fra Shetland, og de ble grepet av den sterke historien fra 2. verdenskrig som knytter seg til Shetlandsbussene, frigjøringskampen med fiskeskøyter. De har spesielt blitt fascinert av historien om Jan Baaslrud som var eneste overlevende dag fiskeskøyten Brattholm. Historien hans er fortalt i boken  Ni liv, historien om Jan Baalsrud (We die alone), en dokumentarbok av den engelske historikeren og forfatteren David Howarth. Ni liv er også gjenfortalt i Arne Skouens film ved samme navn. 

Det var ganske så fullt i salen på Nordsjøfartmuseet denne lørdagskvelden. Konserten var delt inn i to sekvenser, og første del var velklingene og fengende musikk fra Shetland og Skotland. Det var endatil et par låter med norsk og svensk opphav. Søstrene Jenna og Brithanny Reid fikk følge av flere musikere på scenen, til slutt var de fem stykker. 

Jenna Reid var frontfigur

Etter at musikerene hadde hatt en velfortjent pause og publikum også hadde fått seg en beinstrekk, ble den sterke historien til Jan Baasrud fortalt. Phil Goodlad fra BBC var fortellerstemmen, han fortelte om fiskeskøyten Brattholm som en marskveld i 1943 var på vei mot Tromsø, fullastet med våpen. Motstandsfolkene var forrådt av en norsk kjøpmann, og skøyten ble angrepet av et tysk krigsskip. Jan Baalsrud var den eneste av tolv menn som overlevde, de andre ble torturert og skutt. Jan Baasrud overlevde angrepet, flukt fra tyskere, den kalde sjøen, snøen, frost og sykdom. Han brukte over to måneder på flukten fra okkupasjonsmakten før han endelig nådde Sverige i juni. Han hadde ni liv. 

Escape - The Story Of Jan Baalsrud And The Shetland Bus blir også gitt ut på CD

Historien ble fortalt i bolker, og mellom bolkene var det musikk som formidlet de de ulike stemningene i flukten. Det var et fornøyd og begeistret publikum som kunne gå beriket hjem etter konserten på Nordsjøfartmuseet i Telavåg. 

Alle ære til Rolf Øvretveit og Vestkystfestivalen som fant frem til forestillingen og organiserte at disse musikerene med denne fortellingen kom over til oss og fortalte historien på sin måte. 

Linker:
http://www.footstompin.com/products/cds/escape__the_story_of_jan_baalsrud_and_the_shetland_bus
http://www.footstompin.com/artists/jenna_and_bethany_reid 
http://www.snl.no/.nbl_biografi/Jan_Baalsrud/utdypning 
www.vestkystfestivalen.no
www.museumvest.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s