Jordkjellere i vest – en potetkjeller blir til

Det er på tide at de løftes frem i lyset, jordkjellerene eller potetkjellerene – disse hverdagens kulturminner som finnes på mange gårder på Vestlandet. Potekjellerene som står som gresskledde kupler i tun og i bakker. Det er ikke mange som har sett hvordan de egentlig er bygget og konstruert.

Denne lørdagen hadde vi en unik sjanse til å få se en potetkjeller bli til gjennom prosjektet: Jordkjellere i vest – et dokumentasjon- og opplæringsprosjekt. Prosjektledere er Haakon Aase og Espen Marthinsen, begge eksperter på tørrmuring. Jordkjellere har de imidlertid ikke bygget før, og Haakon kan fortelle at siste potetkjeller som ble bygget i denne teknikken, utkragingsteknikk, ble laget i 1935.

Prosjektet begynte med at en jordkjeller eller potetkjeller fra en av nabogårdene lå i veien for en utvidelse av en løe, eier ønsket jordkjelleren revet. Samtidig ønsket eierene på denne gården seg en potetkjeller. Haakon Aase koblet disse to interessene og det ble satt i gang et spennende arbeid med dokumentasjon og demontering av kjelleren. Steiner ble lagt i bunker og sortert for å brukes på nytt de nymontering.

Da vi var her på lørdag var grunnarbeidet gjort, og de nederste ringene av steinkonstruksjonene var lagt ut. I løpet av de neste ukene vil potetkjelleren reise seg og etterhvert dekkes med jord og gress. Når potetkjelleren er ferdig har de nye eierene, som har økologisk drift på gården, også fått seg en frostsikker og tørr lagringsplass for poteter og grønnsaker.

Det var en del mennesker som fant veien til Nordanger for å benytte denne sjeldne anledningen til å se en jordkjeller under bygging.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Se gjerne mer om prosjektet i rapporten for forprosjektet

Haakon Aase skal også ut på turne i Nordhordland til skoler med prosjektet gjennom Den kulturelle skolesekken. Kjøleskåpet utan stikkontakt…

Avisa Nordhordland har også en fin artikkel om demonteringen av jordkjelleren.

Én tanke om “Jordkjellere i vest – en potetkjeller blir til”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s