Husflidens dag i Våge på Tysnes

Norges Husflidslag har 100-årsjubileum i år, og i den forbindelse ville Tysnes Husflidslag markere Husflidens dag. Sammen med Tysnes kystlag og Tysnes Bondekvinnelag hadde de en liten stand inne i kjøpesenteret i Våge.

Tysnes Husflidslag hadde med seg slyngestokker for å vise og la folk prøve å slå firslått snor, eller forsyn som det oftest kalles på våre kanter. Husfliden har fått fokus på denne måten å slå firslått tau på gjennom å få laget og distribuert slyngestokker. Forsynskroker var det en brukte på vestlandet før, og dem finnes det nok en del av gjemt og glemt i naust og buer. Forsyn ble brukt til å feste linekroken til linen med. De firslåtte snorene tvinner seg ikke ut slik treslåtte og tvinnede snorer gjør.

Treslåtte snorer eller tau fikk vi også anledning til å prøve å lage. Husflidslaget hadde et lite repslagningssett som barna kunne være med å sveive for å lage sine egne hoppetau.

Tyenes Kystlag hadde med seg en stor plansje med mengder av knuter og spleiser, alle knutene hadde navn. De fortalte også litt omkring de ulike knutene, som for eksempel at enkelte fortøyningsspleiser hadde navn etter steder som hadde egne regler. Australiaspleis, Yankiespleis og Liverpoolspleis, alt etter hva de ulike havnene krevde av godkjente fortøyninger.

Tysnes Bondekvinnelag viste frem og fortalte om Tysnestrøyo som er rekonstruert etter en gammel og svært slitt trøye som ble trukket frem i anledningen en utstilling Strikk 7, som Hordamuseet hadde i Strikkeåret 2007. Det er brukt to år på å studere trøyen og gjenskape mønsteret. Nå selger de mønster og historien bak trøyen, og tar på den måten vare på kulturarven og tradisjonene som ligger i plagget og mønstrene.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s