Herdladagen

Søndag var det Herdladagen på Askøy, da legges det vekt på Herdla som gammelt knytepunkt og kommunesenter for nordre del av Askøy, av Holsnøy og av Øygarden. 

Herdlevågen med Mary Ann og Vestgar til kais

Med dagens kommunikasjoner over landjorden er dette langt, men sjøveien er dette kort. Det settes derfor inn båtrute til Vikebø på Holsnøy og fra Ovågen på Øygarden for å gi tilbud til folk i disse områdene å komme seg raskt og greit over til knutepunktet Herdla. I år var det MS Mary Ann som gav skyss. Kystbussen Vestgar fra Øygarden venter fremdeles på sertifisering for å kunne frakte passasjerer, men var på plass på Herdla for å vise seg fram.

Marked med vikingbesøk

Dagen startet med gudstjeneste og fortsatte med marked, aktiviteter og underholdning på Herdlevågen, og ikke minst på fortet på Herdla. Flere av aktivitetene på fortet var til dels nytt av året.

Det var satt opp veteranbuss som gikk i  trafikk mellom Herdalvågen og fortet, og som fraktet passasjerer til og fra Kleppestø og Strusshamn før og etter arrangementet.

Vikingleir

 Fra vikingleiren

På fortets området var det også Vikingleir – Askøy vikinglag hadde slått opp teltleir, viste seg frem og tilbø aktiviteter til publikum,  som smaksprøver, hesteriding og øksekasting. Det passet godt med vikinger på Herdla som har rik og kjent vikinghistorie, blant annet om Egill Skallagrimson som reiste nidstang mot kongen. Se flere bilder fra dagen på www.askoyvikinglag.no sine egne sider.

Hallen med den nye utstillingen

GUL 16 er et tysk krigskip som fikk problemer etter å ha tatt av fra flystripen på Herdla i 1942, som havarerte og havnet på sjåbunnen. Flyet ble funnet og hevet etter mer en 60 år i sjøen. I vår var det ferdig konservert og gjort klart til utstilling på nyoppussede og tilrettelagte lokaler på Herdla fort. En flott utstilling som også har en informasjonsfilm om forløpet fra take-off, havari, heving, konservering og frem til utstilling. Her var det også papirflyverksted for barna. Dette er det Museum Vest ved Herdla museum www.museumvest.no som står for.

GUL 16

Herdla fort bygger på de tyske krigsinstallasjonene, fra den kalde krigs innretninger og frem til det nyeste anlegget som ble opprettet i 1995 og nedlagt alt i 2000. Dette anlegget som hadde superhemmelige installasjoner blir nå åpent for publikum,  med minner fra Den kalde krigen. Vi fikk komme inn i torpedobatteriet og kontrollposten og fikk spennende og interessant omvisning fra en av dem som jobbet her da anlegget var militært og i drift.

Fra innkvarteringen til kommandosentralen

Herdla i seg selv er et fantastisk turområde med mange muligheter for aktiviteter og opplevelser. Arrangøren regnet med at det må ha vært over 500 som fant veien til Herdla denne søndagen.

Én tanke om “Herdladagen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s