Skumringsvandring mellom graver – på Osterøy

Fredag inviterte Osterøy museum til vandring i kulturløypa på Gjerstad. Randi Andersen og Kristoffer Foldøy fortalte om tro og overtro knyttet til døde og om gravskikker både i førkristen og i kristen tid.

Vi gikk opp geilen, den gamle veien fra garden til utmarken

Det er laget en kulturløype på Gjerstad som starter ved kirken. På denne skumringsvandringen i lett regnvær fulgte vi den gamle geilen fra garden, opp lien mote et gravelt fra folkevandringstid. Her er det gjort fine funn, blant annet av et spinnehjul og en betalingsring av gull, noe som forteller at her ble en kvinne stedt til hvile for omkring 13-1400 år siden. Dette gravfeltet ligger høyt og fritt over garden og dagens kirke. Typisk nok er et av stedsnavnene i området Leite, som betyr «høyde som avskjærer utsikten, eller hvorfra man kan se til begge sider». Et typisk sted å ligge gravfelt på.

Randi Andersen forteller om gravhaugene og funnene fra folkevandringstid

Stien passerer også en steinfull gravhaug av ukjent opprinnelse og fortsetter opp lien videre til en terasse. Vi fortsatt høyt oppover og ble overrasket da det viste seg å være et «veikryss» så høyt oppe og langt fra folk. Dette er gamle veier og et gammelt veiskille. Fra dette punktet tar en tredje sti av videre oppover mot to fjellgarder, mens en annen sti går nedover igjen mot andre gårder. Også her ligger det gravhauger, det ligger tre store hauger på rekke og rad på nedtrappende nivå mot gården og kirken. 

Gravfeltet ligger med vidt utsyn mot kirken og den gamle tunplassen

Fra "veikrysset" i lien

Vi fulgte stien videre tilbake og ned til kirken og tunplassen for den gamle garden, og undervis fikk vi høre løst og fast om historien på stedet. En stemingsfull og fin tur i spennende landskap rikt på kulturminner!

Kulturstien er åpen hele året, og det er laget folder med informasjon, samt at det er satt opp skilt med kart ved starten på løypen.

En av de øverste gravhaugene

2 tanker om “Skumringsvandring mellom graver – på Osterøy”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s